TOP ARTICOLE
In MOf nr 76 din 29 ianuarie 2015 a fost publicat OMFP nr 83/2015 privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea pl ...
Data publicarii
02.10.2014
Deşi s-ar putea ca această informare să fie banală pentru unii, vă prezentăm în continuare aspecte legate de rapor ...
Data publicarii
02.10.2014

Impozit profit > Declararea si plata impozitului pe profit

 
Articole asemanatoare
 

Amortizare fiscala vs amortizare contabila la autoturisme

Amortizare fiscala vs amortizare contabila la autoturisme   Nu uitati ca, incepand cu 1 februarie 2013, pentru autoturismele din categoria M1 che ...
 

Reevaluare teren

Diferenţa rezultată dintre valoarea justă şi valoarea contabilă a activului trebuie să fie prezentată ca un plus de ...
 

Tratamentul sumelor pentru care nu exista documente justificative

            Sunt situatii in care anumite sume pentru care NU dispunem de documente justificative sunt evidentiate in co ...
 
 
declararea impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate - 29 ianuarie 2015

In MOf nr 76 din 29 ianuarie 2015 a fost publicat OMFP nr 83/2015 privind indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual pentru anul fiscal 2015.

Astfel, pentru anul fiscal 2015, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual este 102,2%.

Începând cu 1 ianuarie 2013, o serie de contribuabili POT OPTA pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a Declaraţiei 101 privind impozitul pe profit, respectiv 25 martie.

 

Cum se trece la un astfel de sistem de declarare şi plată a impozitului pe profit?

 

Cei care doresc să utilizeze această modalitate de plată a impozitului pe profit, trebuie să depună Formularul 012 “Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit” până la data de 31 ianuarie a anului fiscal respectiv.

Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. Ieşirea din sistemul anual de declarare şi plată a impozitului se efectuează la începutul anului fiscal. Contribuabilii comunică organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare şi plată a impozitului pe profit, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv, tot prin Formularul 012.

 

Cine nu poate aplica un astfel de sistem de declarare a impozitului pe profit?

 

Următoarele categorii de entităţi NU pot opta pentru acest sistem:

-       contribuabilii nou-înfiinţaţi;

-       contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului precedent; şi

-       contribuabilii care la sfârşitul anului fiscal precedent înregistrează pierdere fiscală;

-       organizaţiile nonprofit, deoarece declară şi plătesc impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor;

-       contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură, deoarece declară şi plătesc impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor.

 

Cum se calculează impozitul declarat trimestrial?

 

Contribuabilii care aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, determină plăţile anticipate trimestriale în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preţurilor de consum, estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se efectuează plata.

Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate trimestriale, este impozitul pe profit datorat conform Declaraţiei 101 privind impozitul pe profit, fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.

 

Cum se determină  indicele preţurilor de consum?

 

Indicele preţurilor de consum este stabilit anual prin Ordin al ministrului finanțelor publice. De exemplu, pentru anul 2014, indicele prețurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate în contul impozitului pe profit anual a fost de 102,4%, conform OMFP nr 256/2014 publicat în MOf nr 135 din 25 februarie 2014.

Asa cum am precizat si la inceputul acestui material, pentru anul fiscal 2015, indicele este de 102,2%.

 

Exemplu:

Pentru a înţelege mai bine acest concept, vă prezentăm un exemplu.

 

            În data de 15 ianuarie 2015, entitatea Leader reuşeşte să determine impozitul pe profit final aferent anului 2014. Acesta este de 10.000 lei şi va fi declarat până în 25 martie 2015 în Declaraţia 101.

Indicele preţurilor de consum utilizat pentru actualizarea plăților anticipate pentru anul fiscal 2015 este de 102,2%.

 

Societatea Leader optează până în 31 ianuarie 2015 pentru sistemul bazat pe plăţi anticipate, prin depunerea Declaraţiei 012 la organul fiscal.

Astfel, impozitul anual anticipat pentru anul 2015 este de 10.220 lei (10.000 lei x 102,2%). Societatea va depune TRIMESTRIAL Declaraţia 100 şi va raporta un impozit de 2.555 lei, pe care trebuie să îl şi achite.

Ulterior, până în 25 martie 2016, entitatea Leader trebuie să depună Declaraţia 101 pentru anul 2015 în care să raporteze impozitul pe profit final, putând să rezulte diferenţe de plată sau de recuperat.

 

Ce sistem este mai avantajos pentru societate?

 

Fiecare contribuabil decide dacă acest sistem îl avantajează sau nu. Prevederile Codului fiscal puteau fi corelate mai bine cu realitatea economică. Societăţile trebuie să opteze până la 31 ianuarie a anului curent dacă doresc să plătească anticipat impozitul aferent, dar acesta se determină în funcţie de impozitul final al anului precedent, care se stabileşte până la 25 martie. Cum putem lua o decizie până la 31 ianuarie, fondată pe o serie de aspecte cunoscute ulterior, adică la 25 martie?

 

 

Data publicarii
2014-10-02 11:18:11
 
Articole asemanatoare
 

Tratamentul sumelor pentru care nu exista documente justificative

            Sunt situatii in care anumite sume pentru care NU dispunem de documente justificative sunt evidentiate in co ...
 

Cheltuieli cu sponsorizarea in Declaratia 101 pe 2015

Nu uitati ca incepand cu 1 ianuarie 2014, sumele aferente cheltuielilor cu sponsorizarea care nu sunt "utilizate" in anul in care au fost suportate &i ...
 

Cheltuieli sociale, cadouri si tichete cadou - NOUL Cod fiscal

In continuare vom prezenta tratamentul fiscal in cazul acordarii de cadouri angajatilor, atat din punct de vedere al angajatorului, cat si din punct d ...
 
 
comentarii articol
  Nume  
  E-mail  
  Comentariu  
Cod securitate   captcha image